top of page
FFC74P.width-1534.jpg

Chiari malformasyonu (Beyincik Sarkması) Nedir?

​

   Chiari malformasyonu veya beyicik sarkması, beyinciÄŸin foramen magnum denen, ense kökünde, kafadan boyundaki omurilik kanalına giriÅŸteki açıklıktan aÅŸağıya, kanalın içine doÄŸru sarkmasıdır.

   Beyincik omuriliÄŸin olduÄŸu kanala girmeye baÅŸlayınca sıkışarak farklı bulgular verebilir.

   ÇoÄŸu zaman doÄŸumsal olsa da hastalarda farklı yaÅŸlarda ÅŸikayetler oluÅŸturabilir.

​

Chari Malformasyonunda Belirtiler Nelerdir?
​

Özellikle öksürerken ve hapşırırken kafanın arka tarafında olan ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrıları sık görülür. Sarkan beyincik omuriliÄŸe ve beyin sapına bası yaparak kollarda ve bacaklarda kuvvet kayıplarına neden olabilir. Ayrıca benzer mekanizma ile kollarda ve ellerde uyuÅŸma, karıncalanma olabilir. Yutma zorluÄŸu, görme bozuklukları ve gözlerde kayma, denge bozukluÄŸu, hidrosefali bulguları, ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı, bulantı-kusma, bilinç bulanıklığı, nöbet geçirme vb. görülebilir.

​

Chari Malformasyonunda Tanı Nasıl Konulur?
​

   Öncelikle hastadan alınacak öykü,fizik ve nörolojik muayene çok önemlidir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çekilerek tanı konur. Bazı hastalarda Chiari malformasyonu omuriliÄŸin farklı yerlerinde kistler oluÅŸmasına neden olduÄŸundan boyun, sırt ve bel bölgesine ait MRG görüntülemelere ihtiyaç duyulabilir.

​

Chari Malformasyonunda Tedavi 
​

Ciddi derecede nörolojik bulguları olmayan hastalarda izlem yapılabilir. Tedavide tek seçenek ameliyattır. Bu durumda sarkan ve sıkışan beyinciÄŸi rahatlatmak için kafanın arka çukurunu örten kemiÄŸin ve birinci boyun omurga kemiÄŸinin arka kısmını almak gerekebilir. Hidrosefalisi olan hastalarda beyne ÅŸant koymak gerekebilir.

bottom of page