Sağlık,ihmale gelmez...
Beyin Tümörü Nedir?
Beyin dokusunun kendisinden, beyin içerisindeki sinirlerden, beyindeki zarlardan , beyini çevreleyen kafa tası kemiğinden veya kafa tası çevresindeki kas dokusundan kaynaklanan tümörler beynin birincil (primer) beyin tümörü yada vücudun başka bir organlarında bulunan kanserlerden (akciğer, meme, prostat v.b) beyine yerleşen diğer organ kanserlerine metastaz veya ikincil (sekonder) beyin tümörü adı verilir.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
-
Baş ağrısı
-
Bulantı, kusma,
-
Görme bozuklukları
-
Konuşma bozuklukları
-
Bayılma
-
Epilepsi (Sara) nöbetleri
-
Denge ve yürüme bozuklukları
-
Kollarda ve bacaklarda güç kaybı , hissizlik, karıncalanma
-
Unutkanlık
-
Kişilik bozuklukları
-
Adet Bozuklukları
-
Cinsel Bozukluklar
-
El ,ayak ve yüz kemiklerinde büyüme
Beyin Tümörleri Nasıl Teşhis Edilir?
Beyin tümörlerinin teşhisi günümüzde çok kolay ve hızlı konulmaktadır.
-
Nörolojik muayene: Şikayet ve bulguları olan kişilerde öncelikle iyi bir anamnez (hastadan alınan öykü), ve nörolojik muayene yapılması teşhiste oldukça önemlidir.
-
Teşhiste kullanılan tanı yöntemleri: Beyin tomografisi (BT) ve Beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG). Bu tanı yöntemleri ile beyin tümörü yerleşimi, türü ve büyüklüğü hakkında bilgi alınır.
-
Biyopsi : Bazı beyin tümörlerinin teşhisinde beyin biopsisi yapmak gerekebilir.
Tedavi Yöntemleri
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor.,
-
Cerrahi Tedavi
-
ilaç tedavisi
-
Işın (radyoterapi) tedavisi
Cerrahi Tedavi
Tümörün çıkarılması, beyin ve sinirlerin rahatlatılması ve tümörün cinsinin saptanması için patolojik inceleme olanağı sağlar. Günümüzde beyin tümörü ameliyatlarında son derece büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Örnek vermek gerekirse; cerrahi mikroskobun kullanımı bir standart haline gelmiş durumda. Ayrıca son teknolojik gelişmelerin ürünü olan Nöronavigasyon cihazı kullanılarak tümörün yeri neredeyse sıfır hata ile saptanmakta ve beynin normal dokusuna en az zararla tümörlü dokunun çıkarılması sağlanmakta.Ayrıca komplikasyon ve hastanede yatış süresini azaltmakta.
Kemoterapi (ilaçlı tedavi)
ilaçlı tedaviler alanında son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydediliyor. Bazı beyin tümörlerinde kullanılan kemoterapiler hastaların yaşam süresini uzatmasını hatta tamamen iyileşmesini sağlamaktadır.
Radyoterapi (Işın tedavisi)
Radyasyonun beyin tümörlerinde kullanılması çok uzun bir geçmişe sahiptir.Çok nadiren tümörün yerleşim yerine göre ameliyat edilemeyen hastalara ışın tedavisi uygulanabilir. Radyoterapinin uygulama şeması tümörün tipine, çapına ve hastanın yaşına, nörolojik bulgulara göre değişir. Radyoterapiyi uygulanırken tümörün etrafındaki sağlam beyin dokusunu korumak önemlidir.Bu tedavinin amacı tümör hücrelerini öldürmek veya büyümesini baskılıyabilmektir. Buna ek olarak radyocerrahi adı verilen Gamma Knife, Cyber Knife gibi yöntemler de beyin tümörü tedavisinde kullanılmaktadır.