Sağlık,ihmale gelmez...
Beyin Kanaması Nedir?
Beyin kanaması, beyin dokusu içine, beyin boşlukları içine veya beyni saran zarlar arasına kanama sonucu gelişen bir durumdur.
Beyin dokusu içine kanamanın en büyük sebebi yüksek tansiyondur. Özellikle yaşlı ve kronik olarak yüksek tansiyonu olan bireylerde, damar sertliğine bağlı hasarlanmış küçük çaplı damarlarda yırtılma sonucunda (ani tansiyon yükselmesi ile ) beyin dokusu içine kanama ortaya çıkar.
Beyin kanamasında kafatası içinde bulunan yapıların (beyin, beyin sapı ve beyincik gibi) yapıların etkilenmesine ve kanama sonucu oluşan pıhtının boyutuna göre klinik tablo ve hastalığın seyri değişebilmektedir.
Beyin zarları arasına olan kanamalar subdural, epidural veya subaraknoid kanama şeklinde 3 türlü olabilir.
-
Subaraknoid kanama, bazı bireylerde atardamarların dallanma bölgelerinde gelişen anevrizma (baloncuk) yırtılması veya direkt kafa travmasıyla,
-
Epidural kanama, genellikle şiddetli bir kafa travması sonrası,
-
Subdural kanama, hafif bir kafa travmasıyla, kan sulandırıcı ilaç kullanımıyla veya kendiliğinden gelişebilir.
Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?
-
Genellikle tek taraflı yüz felci
-
Bacaklarda ve/veya kolları kaldırmada, havada tutmada zorlanma
-
Görme problemleri, gözlerin kontrol dışı hareket etmesi ve göz kapağının düşmesi
-
Yutkunma zorluğu, mide bulantısı, kusma ve tat almada bozukluk
-
Bilinç Kaybı
-
Epilepsi nöbeti (Sara)
-
Beyine giden kan akışındaki azalmadan dolayı ani baş dönmeleri
-
Denge ve koordinasyon eksikliği
-
Şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, uyuşukluk, güçsüzlük, konuşulanları anlamama, uyku hali, çevredeki olaylara ve seslere karşı kayıtsız kalma ve konuşmada bozukluk
Beyin Kanaması Neden Olur?
Beyin kanaması riskini artıran hastalıklar ve yaygın nedenler şunlardır:
-
Yüksek Tansiyon: Beyin kanamasının en sık nedeni olan kronik yüksek tansiyon, damar duvarlarını zayıflatarak kanamalara neden olabilir.
-
Anevrizma: Damarın zayıf bir bölgesinin kan basıncı sebebiyle şişerek bir baloncuk oluşturmasıdır. Kimi anevrizmalar, henüz patlamadan, komşuluklarındaki hassas bölgeler nedeniyle göz kapağında düşüklük, görme kusurları gibi belirtilere neden olabilmektedir. Anevrizmalar patladığında ise beyin kanaması meydana gelir.
-
Kafa Travmaları: Özellikle trafik kazaları ve yüksekten düşme ile kafaya alınan darbeler sonrasında görülür.
-
Kan Damarı Anormallikleri: Beynin içindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki doğumsal olarak gelişen kimi zayıflıklar ve yanlış bağlantıları ifade eder, kanamaya neden olabilir.
-
Amiloid Anjiyopati: Bazen yaşlanma ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının anormalisidir. Büyük bir kanamadan önce çok küçük, fark edilmez kanamalara neden olabilir.
-
Kanama Bozuklukları: Hemofili gibi kimi pıhtılaşma bozuklukları beyinde meydana gelebilecek mikro kanamaların kendi kendine durmasına engel olarak daha büyük kanamalara neden olabilirler.
-
Beyin Tümörleri: Beyinde meydana gelen tümörlerde beyin kanamasına yol açabilir.
-
ilaçlar: Hastanın kullanmak durumunda olduğu kan sulandırıcı ilaçlar (kumadin,aspirin gibi) beyin kanamasına yol açabilir.
Beyin Kanaması Anında Ne Yapılmalı?
Hastada bulantı-kusma, dişleri sıkma, ağız köpürmesi, ekstremitelerde (kol ve bacaklarda) kasılmayla ortaya çıkan bir epileptik nöbet durumunun varlığında, hasta yan yatırılarak ağızdaki içeriklerin nefes borusuna kaçması engellenmeli ve zaman kaybedilmeden 112 aranmalıdır. Ve acil olarak ambulans ile hastaneye ulaştırılmalıdır.Bunların dışında olay yerinde yapılabilecek bir müdahale yoktur.
Beyin Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?
Kanamanın teşhis edilmesi ve sınıflandırılması için doktorunuzun beyninizin görüntüleme testine ihtiyacı olacaktır.Bilgisayarlı Beyin tomografi (BBT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taraması dahil olmak üzere çeşitli testler yararlı olabilir. Hemorajik inmeler için BT taramaları en hızlı ve en etkili testtir. Subaraknoid kanamadan şüpheleniliyorsa, doktorunuz sırtınıza sokulan bir iğne ile küçük bir beyin omurilik sıvısı örneğinin alındığı, lomber ponksiyon yapabilir. Bu sıvı, kan içerip içermediğini görmek için incelenir.
Beyin Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her Beyin kanaması ameliyat ile tedavi edilmez.Çekilen görüntüleme yöntemleri sonrası (BBT) öncelikle hangi cins olduğu ortaya konulur.Çekilen görüntüler Beyin cerrahi uzmanı tarafınca değerlendirilir.Özellikle hayatı risk unsuru bulunduran ve nörolojik tabloyu kötüleştiren ciddi boyuttaki akut subdural kanama(beyin zarı ve beyin arasındaki),epidural kanama(beyimn zarı ve kafatası arasındaki) ,intraserebral hematom(beyin dokusu içindeki) gibi kanamalarda acil ameliyat gerekebilir.Nörolojik tablosu iyi olan hastalarda,küçük boyutlarda kanamaları bulunuyor ise takip önerilebilir. Anevrizma kanamalarında ise cerrahi veya DSA uygulanabilir.