Sağlık,ihmale gelmez...
Skolyoz (Omurga EÄŸriliÄŸi) Nedir?
​
Omurgaya arkadan bakıldığında normalde düz bir hatta yerleÅŸmesi gereken omurganın saÄŸa veya sola doÄŸru 10 derece üzerindeki eÄŸriliÄŸi skolyoz olarak tanımlanır. Skolyoz sadece tek boyutlu bir açısal deformasyon olmayıp vücudu önden ve yandan yani üç boyutta etkileyen bir kemiksel ve yapısal bozukluktur.
​
Skolyoz Tipleri Nelerdir?
​
YetiÅŸkin bireylerde görülen ve çocuk / ergenlerde görülen Skolyoz olmak üzere genel olarak ikiye ayrılır.
​
Cocuk ve Ergen Skolyoz Türleri
-
idiopatik skolyoz (Nedeni bilinmeyen skolyoz)
En sık görülen skolyoz türü; sebebi tam olarak aydınlatılamayan ‘adölesan idiopatik’ skolyozdur. Genetik ve çevresel faktörlerin neden olduÄŸu düÅŸünülmektedir.Ergenlik döneminde kız çocuklarında daha sık görülür.
​
-
Nöromusküler Skolyoz
Ä°kinci en sık görülen skolyoz tipi nöromuskuler skolyozdur. Nöromusküler skolyozun temel nedeni allta yatan kas ve sinir hastalığına baÄŸlı olamasıdır.Serebral palsi (cp), polio (çocuk felci), meningomiyelosel, muskuler distrofi, tethered kord sendromunda görülebilir.Nöromusküler skolyozda, idiyopatik skolyozun aksine solunum sıkıntısı ve duyu kusurlarına daha çok rastlanabilmektedir.
​
-
Konjenital (DoÄŸuÅŸtan ) Skolyoz
Üçüncü sıklıkla ise konjenital skolyoz görülür. Anne karnındaki çocuÄŸun geliÅŸimi sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine baÄŸlı bir skolyoz türüdür. Konjenital skolyoz ilk yıllarda hızlı bir ilerleme gösterir. Bu sebeple erken dönemlerde ortaya çıkan konjenital skolyozun tedavi süreci küçük yaÅŸlarda cerrahi müdahaleyi gerektirebilir.Cinsiyet ayrımı yoktur. Konjenital skolyozun neden oluÅŸtuÄŸu tam olarak açıklanamamaktadır.
​
EriÅŸkinlerde Skolyoz Türleri
​
-
EriÅŸkin idiyopatik skolyoz
KiÅŸide çocukluk yaÅŸlarında aÄŸrısız olarak baÅŸlayan; ancak belirtilerini (AÄŸrı, duruÅŸ bozukluÄŸu vb.) ilerleyen yaÅŸlarda gösterebilen bir rahatsızlıktır.EriÅŸkin idiyopatik skolyozda omur eklemlerinde(faset eklem) dejenerasyon nedeniyle ÅŸiddetli aÄŸrı olabilir. GöÄŸüs kafesinde oluÅŸabilecek aşırı deformasyon nedeniyle solunum fonksiyonları etkilenebilir ve hastalarda çabuk yorulma ve solunum sıkıntıları ortaya çıkabilir.
-
EriÅŸkin dejeneratif skolyoz
EriÅŸkin dejeneratif skolyoz ise yaÅŸlanma ile birlikte omurgada yıpranma sonucu oluÅŸan skolyoz türüne denir. Genellikle 50 yaÅŸ üstü kiÅŸilerde ortaya çıkar. Yine bu yaÅŸlarda ortaya çıkan osteoporoz, eriÅŸkin dejeneratif skolyozun nedenlerinden biri olabileceÄŸi gibi eÄŸriliÄŸin artmasına da neden olabilir.Yıpranma ile ortaya çıkan dejeneratif skolyoz omurganın boyun, sırt ve bel bölgelerinin herhangi birisinde görülebilir; ancak en çok görüldüÄŸü bölge bel bölgesidir.
​
Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
​
Skolyozun ÅŸiddetine ve türüne göre hastadan hastaya deÄŸiÅŸen skolyoz belirtileri ÅŸunlardır:
-
Omurganın sağ ya da sol tarafa doğru eğilmesi,
-
Omurgada gözle görülebilen kavis,
-
Omuz ve kalçada asimetri,
-
Dik durmada zorluk çekme,
-
Nefes darlığı,
-
Yürümede yaÅŸanan problemler,
-
Sırt, bel ve omuz ağrısı,
-
Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması.
​
Skolyoz Tanısı Nasıl Konulur?
​
Erken dönemde teÅŸhis edilen skolyoz hastalığı tedavinin çok daha olumlu sonuçlar vermesini saÄŸlamaktadır. Bunun için, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda okul taramaları sayesinde cerrahi operasyona gerek kalmadan skolyoza müdahale ÅŸansı doÄŸmaktadır.
YetiÅŸkinlerde ise skolyoz tanısı için fiziksel muayene gereklidir.Skolyoz tanısında muayene bulgularının yanı sıra görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Hastaların öne, yana ya da arkaya eÄŸilerek çektirdiÄŸi skolyoz röntgen sonuçlarına göre derece de belirlenmektedir. Röntgenle birlikte manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) de teÅŸhiste kullanılmaktadır.
​
Skolyoz Tedavisi
​
Skolyoz tedavisi; hastaların yaşı, eÄŸriliÄŸin derecesi ve yeri, yetiÅŸkinlerde aÄŸrıların ÅŸiddeti, fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemleri bulguları, eÄŸrilik derecesinde zaman içinde görülen artış gibi nedenler göz önünde bulundurularak ve kiÅŸiselleÅŸtirilerek planlanmaktadır.
Skolyozun tedavisinde takip, korse tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi operasyon uygulanmaktadır.
Tedavinin ilk seçeneÄŸi olan takip genellikle 20 derecenin altındaki eÄŸriliklerde uygulanmakta ve zaman içinde eÄŸriliÄŸin ne kadar arttığını göstermektedir.
Skolyoz fizik tedavi uygulamaları ve cerrahi operasyon özellikle yetiÅŸkinler ve daha ÅŸiddetli vakalar için uygundur. Bununla birlikte hem çocuklarda hem de yetiÅŸkinlerde skolyoz tedavisi için en son olarak cerrahi operasyonlara baÅŸvurulmaktadır.
​